Uncategorized

Jengka dan Kemalangan Jiwa

Hampir 11 tahun aku menetap di Bandar Jengka, Pahang. Bersama ayah dan ibu, mereka berhijrah dari Kelantan. Bukanlah warga Felda dan hanya bekerja sendiri bagi mencari nafkah pendapatan.

Orang sering tanya, ada apa di Bandar Jengka? 😀
Jawab ku slumber, ada UiTM, Pasaraya u-Mart, Sekolah-sekolah, beberapa kawasan perumahan, dan Jabatan-jabatan utama. Paling terbaru ialah Stadium Bola Tun Abdul Razak yang akan dibanjiri penonton dan kenderaan di Bandar Jengka.

Bila sebut Bandar Jengka, untuk masuk ke sini WAJIB melalui 2 lorong laluan jalan jengka2. Disekelilingnya tanaman sawit. Jika dulu, ada juga tanaman getah. Dari Kuantan, Maran melalui Jengka 5, 3, 4, 2 dan dari Kuala Lumpur/Temerloh melalui Jengka 19, 18, 17, 20, 16, 15, 14 . (Kesemuanya ada 25 buah Jengka!)

Walaupun Jengka merupakan kawasan tanah yang luas, tetapi tidak pada laluan yang utama. Dari dulu hingga ke hari ini, ada sahaja berita berkaitan kemalangan jiwa yang meragut nyawa dan bahagia keluarga. Namun, kematian bukanlah pemisah hubungan dalam keluarga kerana kehidupan didunia hanya sementara. (Al-fatihah)

 

Kita tidak boleh mengubah atau mengatur Takdir, namun kita mampu merancang. Dan sebaik-baik Perancang hanyalah Pencipta, Allah Azza wajalla..

Pelbagai inisiatif penduduk setempat memohon untuk melebarkan jalanraya. Namun, masih belum ada perubahan dari mana-mana pihak yang berkaitan dan bertanggungjawab.

Namun, perancangan individu dan keluarga juga amat penting bagi melindungi diri dan keluarga sekiranya ditakdir Allah hilang upaya atau nyawa jika ditimpa musibah kemalangan jalan raya. Kehilangan anggota keluarga utama akan memberi kesan yang amat

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s