“Minta Maaf” Tak Jadi Ambil TAKAFUL

Pagi ni dapat mesej camni..
SAYA MINTA MAAF SEBAB TAK JADI NAK AMBIL TAKAFUL

——————-
Ramai yang bila tak jadi ambil Takaful, mereka minta maaf pada ejen.

JANGAN minta maaf dengan ejen. TAPI, minta maaf dengan diri sendiri, pasangan, anak-anak & keluarga.

Saya TAK JADI ambil Takaful,
Bermakna saya TAK JADI tinggalkan wang untuk menyara hidup mereka bila saya dipanggil menghadap ilahi.

Bermakna saya TAK JADI sediakan wang untuk menyara keluarga bila saya diuji dengan LUMPUH, CACAT KEKAL @ MENGHIDAP PENYAKIT KRITIKAL dan TIADA sumber pendapatan lagi.

Bermakna saya TAK JADI sediakan dana perubatan bila perlu bayar bil hospital puluhan ribu.

Nanti, bila pengurus harta datang nak bahagikan harta kepada waris-waris anda, dia keluarkan sampul yang hanya tulis “MAAF” sahaja.

Remuk hati anak-anak dan isteri anda.

Fikir-fikirkanlah.

Siti Nor Adnien,
013 – 634 0862
Adnien.ztmb@gmail.com

#
AdnienZurich
#GemilangEmpire

Buat “Takaful/Insurance” Loan Kereta.

Assalamualaikum w.b.t

Pernah tak you all beli kereta dan di offer “Perlindungun Insurans” untuk loan kereta.

Terus fikir takpela suami aku dah ada insurans/takaful. Asalkan kalau dia meninggal, dah tak payah fikir pasal nak bayar rumah, kereta bagai. Kereta tu pun auto aku anak² boleh guna..FREE

Dijadikan cerita, suami meninggal sebab sakit radang paru². Rupanya insuran ambil kat bank masa buat loan, cover kematian akibat KEMALANGAN sahaja.

Nak tak nak, kereta yang bayaran RM 1,500 sebulan terpaksa ditanggung isteri. 6 bulan sekali renew roadtax. Baki hutang 6 TAHUN..

Takaful Hayat pun arwah tak nak ambil sebab kerja gomen. Anak² masih kecil tak tahu apa² dan isteri terpaksa bekerja 2x dari sebelumnya..

Tak salah untuk yakin, tapi jangan terlalu yakin everything gonna be smooth kalau belum bukak polisi dan baca apa perlindungan yang dapat sebenarnya.

Sementara masih sempat, sape nak baiki perlindungan yang ada?

Call/whatsapp
013-634 0862
Adnien Nasir
Executive Consultant
Zurich Takaful (M) Bhd

Risiko “KEHILANGAN GAJI BERTERUSAN”

Risiko risiko yang akan sebabkan seseorang itu KEHILANGAN GAJI BERTERUSAN

1) Meninggal dunia awal sebelum bersara
2) Hilang upaya kekal & keseluruhan
3) Sakit kritikal yang berpanjangan (3-4 tahun)
4) Ditahan wad hospital untuk tempoh lama
5) Kehilangan anggota badan akibat kemalangan (jika ada risiko kemalangan tinggi)

Kalau ejen kasi Pelan Takaful basic coverage saja tapi sebut Income Replacement, tu pelan tak lengkap dan tak seimbang

Rujuk penasihat Takaful yang terlatih

 

Pelan Perlindungan Kemalangan Diri

Persediaan untuk sesuatu yang tidak dijangka

Sesuatu yang tidak dijangka boleh berlaku dalam sekelip mata tanpa kita sedari. Begitu juga dengan kehidupan seseorang itu, ia boleh berubah tanpa diduga.

Persiapkan diri anda untuk penyelesaian kewangan terbaik ketika berurusan di saat-saat yang tidak diduga dan membebankan dengan PATINA2016.

Apa yang membuatkan Pelan Perlindungan Kemalangan Diri ini unik?

Pelan Perlindungan Kemalangan diri yang dikenali sebagai PATINA2016 ini merupakan satu pelan Takaful Keluarga Kemalangan Diri Standalone yang direka khas untuk memenuhi keperluan perlindungan anda. Ia menyediakan faedah perlindungan 24 jam untuk kematian akibat semua sebab dan kecederaan yang disebabkan oleh kemalangan. Produk mampu milik ini dilengkapi dengan beberapa pelan untuk dipilih, bergantung kepada umur, jantina, dan kelas pekerjaan.

Dengan 20% Diskaun Loyalti*, PATINA2016 adalah satu pelan yang mesti dimiliki!

Berikut merupakan Indeks Kemalangan & Kematian di Malaysia.

indeks-kematian-kemalangan

Mari kita lihat kategori pekerjaan dan senarai perlindungan beserta harga bagi perlindungan kemalangan diri.

patina-1

patina-2

Sibuk dengan projek di tempat kerja?

Perlindungan sepanjang masa untuk Jurutera Pembinaan yang berusia 35 tahun. Penyediaan perlindungan hibah sehingga RM300,000 buat keluarga sekiranya hilang punca pendapatan dari ketua keluarga.

Serendah RM 2.44* sehari anda boleh mewujudkan Perlindungan Kemalangan Diri yang melindungi anda setiap masa.

 

patina-3patina-4

Anda ketua keluarga yang prihatin?

Mari kita lihat harga bagi Ketua Keluarga & pasangan yang berusia 30 – 49 tahun.

Ya! Serendah RM 1.63* sahaja sehari! Wow!

 

patina-5patina-6

 

Tahukah anda?
Dengan hanya RM 0.94 sen sehari anda boleh mewujudkan satu perlindungan kemalangan diri sehingga RM 120,000 secara hibah!

 

patina-7patina-8

Adnien  Nasir
013 – 6340862
ZurichTakaful

Hikmah Saling Berkenalan & Membantu

Salam Jumaat.

Hikmah yang besar Islam menggalakkan kita untuk saling bantu membantu, ziarah menziarahi sanak saudara dan mengalihkan sedikit bahagian ‘rezeki pendapatan’ kita untuk orang lain.

Ketika masih hidup, kita boleh melakukan semua perkara bersendirian.

Tetapi, saat bertukarnya jasad kita dari seorang manusia kepada jenazah, semua perkara diambil alih oleh orang sekeliling. Dari pakaian, mandi, kewangan dan sebagainya. Terutamanya dari segi pengurusan hutang si mati.

Membayar balik hutang adalah sesuatu yang wajib dilakukan sehingga harta orang yang sudah meninggal dunia pun perlu ditolakkan hutang-piutang mereka terlebih dulu, sebelum diagihkan kepada waris. Hal ini disebut dalam ayat 11, Surah an-Nisa’.

Allah perintahkan kamu mengenai (pembahagian harta pusaka untuk) anak-anak kamu, iaitu bahagian seorang anak lelaki menyamai bahagian dua orang anak perempuan.

Tetapi jika anak-anak perempuan itu lebih dari dua, maka bahagian mereka ialah dua pertiga dari harta yang ditinggalkan oleh si mati. Dan jika anak perempuan itu seorang sahaja, maka bahagiannya ialah satu perdua (separuh) harta itu.

Dan bagi ibu bapa (si mati), tiap-tiap seorang dari keduanya: satu perenam dari harta yang ditinggalkan oleh si mati, jika si mati itu mempunyai anak.

Tetapi jika si mati tidak mempunyai anak, sedang yang mewarisinya hanyalah kedua ibu bapanya, maka bahagian ibunya ialah satu pertiga.

Kalau pula si mati itu mempunyai beberapa orang saudara (adik-beradik), maka bahagian ibunya ialah satu perenam. (Pembahagian itu) ialah sesudah diselesaikan wasiat yang telah diwasiatkan oleh si mati, dan sesudah dibayarkan hutangnya.

lbu-bapa kamu dan anak-anak kamu, kamu tidak mengetahui siapa di antaranya yang lebih dekat serta banyak manfaatnya kepada kamu (Pembahagian harta pusaka dan penentuan bahagian masing-masing seperti yang diterangkan itu ialah) ketetapan dari Allah; sesungguhnya Allah adalah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.

 

Hari ini mungkin terdetik sedikit kira² untuk meninggalkan Pampasan #HibahTakaful buat waris, atas alasan mengajar waris untuk berdikari. Sedangkan segala urusan dunia akan diambil alih dan diselesaikan oleh ahli waris, bagi kelancaran ‘urusan arwah disana’ pula.

Hari ini mungkin terdetik sedikit kira² untuk mengumpul harta hanya untuk anak dan isteri atas alasan senang urusan mereka nanti. Sedangkan didalam bahagian faraid itu ada 25 ahli yg layak menerima bahagiannya!

Percayalah, ISLAM itu INDAH dan Memudahkan.

Ketepikan adat budaya yang bertentangan syariat, pandanglah dari sisi pengurusan dunia dan akhirat, permudah dan jangan susah-susahkan.

Adnien  Nasir
013 – 6340862
ZurichTakaful

Pembongkaran “TAKTIK EJEN TAKAFUL”. Jom Baca!

Bila cakap soal insurans atau Takaful, masih ada masyarakat Melayu yang fobia dan alergik dengan istilah ini.
Sepanjang hidup anda, bagaimana pendekatan yang dibawa oleh Ejen Takaful terhadap anda? Adakah dengan menerjah kediaman anda? Bagaimanakah cara yang anda lebih senang dan selesa? Memaksa atau berbincang dengan tenang? Dan bagaimana pula cara anda melayan atau menerima kedatangan Ejen Takaful?

Hari ini saya akan kongsikan

Pembongkaran “TAKTIK EJEN TAKAFUL”

dalam menawarkan Pelan Perlindungan Takaful kepada anda dan keluarga.

Jom Baca!

.
.
.
.
.
——————————————————
BASIC kepada pampasan #TAKAFUL ialah :
——————————————————
1. Kematian
2. Hilang Upaya Kekal

—————————————————————
“LAUK TAMBAHAN” bagi #PerlindunganTAKAFUL;
————————————————————–
1. Elaun Wad
2. Kemalangan
3. MC cuti akibat kemalangan
4. Diserang Penyakit Kritikal
5. Upah Haji.
6. Khairat Kematian
7. Manfaat Pembayar
8. Pembayaran PERCUMA
9. Penyakit Kanak-kanak / Juvenile 
10. Elaun Kelahiran
11. Penyakit Wanita
12. dan lain-lain.

*Semak polisi anda, apakah yang belum ada?
*Ejen Takaful tidak pernah menyatakan perkara ini?

————————————————————
Kira2 Mudah #KEPENTINGAN “Lauk Tambahan”;
———————————————————–

Jom tengok! Contoh mudah kira-kira bagaimana Ejen Takaful perlu memberi Perlindungan berdasarkan Keperluan prospek. Ejen Takaful yang berpengetahuan akan menggunakan Taktik berikut.

————
Contoh 1
————
Pampasan “Elaun Wad” sebagai ganti pendapatan bulanan.
Jika pendapatan bulanan ialah RM 6,000. Jika terpaksa masuk wad selama sebulan, ada claim Elaun Wad RM200/hari.

RM 200 x 30 hari = RM 6,000

 

*Kalau ada yang datang menziarah anda, berapa ramai yang akan sedekah RM200?

*Ada sebab jumlah Elaun anda berbeza dengan orang lain 😉

————
Contoh 2
————

Pampasan “Hilang Upaya Kekal” sebagai ganti pendapatan yang berterusan.

Jika pendapatan bulanan ialah RM 6,000. Sekiranya semalam majikan meminta anda membuat keputusan “Letak Jawatan” atau “Diberhentikan” akibat Hilang Upaya Kekal, anda sudah miliki Pampasan HUK sebanyak RM 900,000

Apa nak dibuat dgn RM900,000?

RM 900,000 tunai yang anda terima boleh di invest dimana2 instrumen pelaburan atau bank yang memberi pulangan/dividen 8-10% setahun.

Roughly pulangan tahunan ialah 8%.
‘Modal’ anda (pampasan) ialah RM 900,000

RM 900,000 x 8% = RM 72,000/tahun
RM 72,000 / 12 bulan = RM 6,000/bulan

Bayangkan jika anda tiada #PenggantianPendapatan seperti kira-kira di atas, ADAKAH anda akan menjual semua aset yang ada untuk mendapat 1 jumlah bagi membolehkan anda membuat simpanan KECEMASAN? atau anda akan gunakan simpanan sedia ada hari ini.

Berapa lamakah SIMPANAN anda boleh bertahan?

Renung-renungkan dan hubungi saya =)

——————————————————
*BAGAIMANA
nak settlekan hutang dan komitmen anda?
*BERAPAkah
pampasan HUK tawaran majikan anda?
*SIAPAkah
akan mengganti tugas “Pencari Nafkah” anda?
*DIMANAkah
waris terdekat anda yang dapat membantu 100%?
*MENGAPA
anda perlukan #IncomeReplacement ketika ekonomi gawat?
*APAKAH
anda risau jika tidak bekerja, pendapatan bulanan akan terhenti atau tetap ada seperti biasa? =)
——————————————————

*PM / WA saya laju-laju untuk #TawaranHebat RAHSIA Perlindungan Takaful No 1 dengan tidak sampai 10% dari pendapatan anda! 😉

Siti Nor Adnien
013 – 634 0862
Zurich Takaful

#IncomeReplacementt
#GemilangEmpire

Beza MEDICAL CARD dan Pampasan PENYAKIT KRITIKAL

APA BEZA MEDICAL CARD & PAMPASAN PENYAKIT KRITIKAL?

Medical Card atau ‘Kad Perubatan’ merupakan sekeping Kad VVIP Istimewa yang boleh dimiliki oleh semua golongan bekerja/keluarga. Ianya merupakan Sekeping Kad yang mempunyai satu nilai tinggi bagi menampung kos rawatan di hospital swasta. Medical Card ini hanya menampung bil perubatan sepanjang anda dirawat di hospital sehingga limit plan yang anda ambil.

Pampasan Sakit Kritikal pula adalah pampasan tunai lump sump atau secara kesuluruhan untuk sara hidup apabila disahkan menghidap sakit kritikal. Ianya perlulah beserta pengesahan dari pihak hospital / doktor.

Bila dah sakit kritikal, keupayaan anda untuk kerja macam biasa untuk cari income normally terbatas.

Tapi segala loan dan bill tetap kena bayar macam biasa. Nak beli beras, supplement, duit minyak nak pegi hospital, belanja anak-anak sekolah dan yang sewaktu dengannya tetap perlukan bajet.

Jadi sewaktu itulah pampasan penyakit kritikal amat-amat membantu.
—————————————————————————-

Bolehkah hanya setelah disahkan sakit kritikal,

saat itu baru saya memohon pelan takaful ini?

Maaf puan. Sama seperti mana-mana pelan takaful yang lain, Medical Card / Takaful Hayat hanya menerima permohonan ketika peserta sihat sahaja dan untuk dipertimbangkan

Takaful adalah pelan perlindungan di masa akan datang sekiranya peserta ditimpa musibah atau sakit.

Pampasan Penyakit Kritikal terbaik adalah minima 3-4 tahun pendapatan tahunan anda.

Medical Card terbaik pula adalah minima annual limit 100K keatas. 200K terbaik. Jgn overspent on medical card.

 

#INCOMEREPLACEMENT
#GEMILANGEMPIRE

Adnien  Nasir
013 – 6340862
ZurichTakaful

DON’T SUFFER BECAUSE OF “FRIENDSHIP”

Kadangkala bila saya offer service Takaful pada orang, mereka MENOLAK dengan alasan “DAH AMBIL DENGAN KAWAN”. Lagipun, saya kenal kawan saya, berbanding Cik Adnin ni. Company yang kawan saya wakili pun memang top di Malaysia katanya.

“Oh ye ke? Jawab saya.
Income you lebih RM70,000 setahun. Tapi you ambil polisi RM3,000 setahun saja sebab you cakap you sekadar bajet banyak tu saja untuk insurans.

Berapa medical hospital coverage you? RM60,000 saja setahun kan?
Berapa life coverage kalau you meninggal dunia? RM50,000 saja kan?
Berapa critical illness coverage you? Apa? RM20,000 saja?”

“Tapi, plan saya ada SAVINGS + INVESTMENT + WAIVER PAYMENT kalau sakit kritikal? ” dia menjawab seolah olah ingin mempertahankan polisinya

Agak-agak you, kalau you dah tiada, pampasan RM50,000 tu dapat jana income RM70,000 tiap tiap tahun untuk family you tak?? TAK CUKUP KAN?

Agak-agak bila you sakit kritikal, dapat pampasan RM20,000 saja dan kemudian waiver tak perlu mencarum lagi, membantu tak masalah kewangan you? TERLALU SEDIKIT BUKAN?

Agak-agak kalau you sakit kronik dan perlukan rawatan hospital RM200,000, SAVINGS & INVESTMENT dalam polisi you tu boleh tampung tak shortage pada medical cardyou yang cuma cover RM70,000 setahun tu? TAK CUKUP BUKAN?

Tuan, Puan, kalau jadi apa-apa nanti pada diri you, YANG SUFFER BUKAN KAWAN YOU TADI, TAPI DIRI YOU & FAMILY YOU YANG TERPAKSA HADAPI INI SEMUA!

Sekarang, TANYA DIRI YOU BALIK, polisi yang you beli DARI KAWAN tadi tu, dapat SOLVE YOUR FINANCIAL PROBLEM KE TIDAK? Adakah kawan you yang jual polisi itu tadi, dia JUAL POLISI KERANA NAK TOLONG YOU KE, ATAU SEKADAR NAK CLOSE SALE DIA SAJA?

JANGAN MERANA KERANA PERSAHABATAN tuan, puan.
Sebab tu you KENA RUJUK DENGAN SAYA BILA BAB INSURANS & TAKAFUL ni.

HUBUNGI SAYA DI 013-6340862 untuk booking APPOINTMENT SEKARANG!

We Do What Is Right!!

#INCOMEREPLACEMENT
#POWEROFZURICHTAKAFUL
#GEMILANGEMPIRE

Adnien  Nasir
013 – 6340862
ZurichTakaful

Kenapa Perlu Mohon TAKAFUL Sekarang?

Kenapa perlu mohon Takaful sekarang dan bukannya tunggu 2 tahun lagi?

Sebab dalam masa 2 tahun macam-macam perkara boleh berlaku

  • Ada yang dah meninggal accident
  • Ada yang mati mengejut sakit jantung
  • Ada yang saluran jantung dah tersumbat
  • Ada yang dah kena kanser kritikal
  • Ada yang kena operate ketumbuhan
  • Ada yang dah ada high blood / diabetis
  • Ada yang berat badan naik mendadak

Jangan cakap begitu confident seolah olah takde apa akan berlaku.
Yang hidup meminta-minta bantuan kewangan kebanyakannya berfikir macam tu lah.

Ingat! Kita bukannya kebal.

#INCOMEREPLACEMENT
#GEMILANGEMPIRE
#ZurichTakaful

TAKAFUL ITU APA SEBENARNYA?

Ramai yang bertanya, #TAKAFUL ni macam mana sebenarnya?

Suatu perkara (sumber kewangan) yang korang tak tahu bila masa korang nak guna. Dalam erti kata lain, masa itu memang waktu gawat sangat seperti;

  1.  “Hilang Upaya Kekal” atau,
  2. “Disahkan Penyakit Kritikal hingga tak boleh teruskan kerja” atau,
  3. “Kematian”.

Korang tahu bila tarikh dan harinya?

Bayangkan kalau korang baru tahu 5 minit sebelum baca post ni, Doktor perlukan RM100,000 bagi pembedahan diri korang. Dari mana korang akan cekau duit?

  • ASB?
  •  Tabung Haji?
  •  Tabung duit syiling?
  •  Bank Gaji?
  •  Wasap Group?
  •  Pinjam Dato’?
  •  Takaful?

Tahukah anda TAKAFUL perlu dimohon ketika SIHAT sahaja.

TAKAFUL ITU APA SEBENARNYA?

Kalau anda anggap Takaful itu sebagai satu skim tabungan simpanan, maka tidak hairanlah anda terpaksa BAYAR MAHAL untuk perlindungan takaful yang rendah. Dan tidak hairanlah, apabila masuk skim takaful, anda sibuk tanya berapa simpanan yang ada, atau berapa jumlah nilai tunai selepas matang? 

Takaful sebenarnya adalah suatu JAMINAN TANGGUNGAN KERUGIAN yang berlaku dalam hidup peserta. Kita semua tahu, hidup ini tidak menentu. Bila ditimpa musibah tertentu, peserta boleh alami kerugian seperti hilang gaji berterusan atau kos sara hidup naik mendadak akibat sakit atau kemalangan. 

Kita sedar bahawa bila kita ditimpa musibah, tidak ada pihak yang akan mengganti semula kerugian kewangan yang kita alami. Takaful diwujudkan sebagai satu mekanisme memindahkan risiko kerugian kepada satu kumpulan peserta yang besar, yang sanggup beri JAMINAN BERTULIS, untuk menanggung kerugian tersebut 

Fahamkan Takaful adalah PERSEDIAAN AWAL KALAU JADI APA-APA
Bukan kalau tak jadi apa-apa
BETULKAN PEMAHAMAN anda tentang Takaful 
Dan anda akan menerima satu proposal Takaful yang bukan sahaja memenuhi keperluan kewangan anda, malahan sesuai dengan bajet pendapatan anda

 

Adnien Nasir
0136340862
ZurichTakaful